A virtuális asszisztens szolgáltatást sokan nem ismerik, pedig megkönnyíti minden olyan vállalkozó életét, aki időhiányban szenved.

Még az ismerőseink közül is – ha szóba kerül – kevesen hallottak a virtuális asszisztens szolgáltatásról. Sokan azt gondolják – főleg az iPhone-osok -, hogy egy olyan szoftver, mint a telefonjukban a Siri program. Másoknak az jut eszébe, hogy egy nem a szemünk előtt dolgozó titkárnő. El kell mondanunk, hogy ez ennél sokkal összetettebb dolog.

A Wikipédián is megtalálható egy általános megfogalmazás, ami nem visz sokkal közelebb a megoldáshoz.

De akkor mi is a valódi szerepe egy virtuális asszisztensnek? Ez attól függ, hogy mennyire akarjuk kihasználni a tudását, tapasztalatát. Lehet egyszerű távtitkárnő vagy a vezető jobbkeze. Széles a felhasználási skála, Ön dönt mire van szüksége, de mindig figyelembe kell venni, hogy az adott asszisztensnek milyen tapasztalata van, mihez ért.

Most nézzük néhány előnyét, miben lehet jobb választás egy virtuális asszisztens egy hagyományosnál:

 • költséget takarít meg, nem kell irodát bérelni, bútort, eszközöket vásárolni. A virtuális asszisztens saját maga biztosítja az irodai körülményeket
 • nem kell aggódni a munka koordinálása miatt. Egyszerűen küldje el az elvégzendő munkát a határidővel
 • csak a ténylegesen munkával töltött időt fizeti. Nem kell fizetnie az étkezési időért, a dohányzással töltött időért, stb.
 • számlát állít ki, nem kell fizetnie a járulékait, a szabadságot, a betegállományt
 • tanulmányait, a képzését maga fizeti. Önnek nem kell beiskoláznia
 • a szükséges szoftverekkel rendelkezik, nem szükséges erre pénzt költenie
 • mivel a virtuális asszisztens maga is vállalkozó, jobban átlátja egy vállalkozás működését, látja a teljes képet, vállalkozói gondolkodásmóddal rendelkezik
 • a virtuális asszisztensnek nem kell az utazását naponta fizetni. Nem fog elkésni, mert hóakadályok voltak az úton, vagy mert nem járt a busz
 • a szerződésben titoktartási kitétel szerepel, érdeke, hogy a tudomására jutott információkat bizalmasan kezelje

csapatmunka

 

Láthatjuk, hogy nagyon sok előny van egy ilyen szolgáltatásban. De nézzük meg, hogy tapasztalatink alapján kik is használhatják ezt a szolgáltatást:

 • startup cégek
 • kisvállalkozások, ahol nincs szükség irodai jelenlétre, de fontos, hogy legyen egy asszisztens
 • ügyvédek
 • webshopok
 • alapítványok
 • Mint láthatjuk a felhasználási lehetőség szinte korlátlan, egy nagyon fontos kritériuma van, hogy olyan területen lehet alkalmazni a virtuális asszisztenst, ahol nem szükséges jelenlét. Magyarországon ugyan még nem annyira jellemző, de Nyugat-Európában és Amerikában szinte mindennapos, hogy multinacionális cégek is igénybe veszik ezt a szolgáltatást projekt jellegű munkákra.

  Mondhatjuk azt is, hogy ez egy 21. századi megoldás, mert a klasszikus titkárnők kora lejárt.

  Sokan vannak, akik nincsenek annyira otthon az online világban, így idegenkednek egy ilyen szolgáltatás igénybe vételétől. Számukra van egy jó hírünk: számunkra is nagyon fontos a személyes kapcsolat, így általában azt szoktuk kérni ügyfeleinktől, heti/kétheti rendszerességgel tartsunk egy személyes egyeztetést. Itt olyan dolgokról is tudunk egyeztetni, ami nem biztos, hogy telefonon vagy videóhívással megoldható. Például egyszerűbb személyesen egyeztetni egy weboldal kinézetét. Ha igény van rá, van lehetőség gyakrabban is személyesen konzultálni.

  Meglévő ügyfeleink részéről felmerült az igény, hogy jó lenne alkalmanként az irodájukban is jelen lenni. Számunkra fontos az elégedettség, így bevezettük ezt a szolgáltatást is. Van lehetőség előre egyeztetett időpontokban igénybe venni ezt a lehetőséget. Ilyen esetekben az szokott a kérés/feladat lenni, hogy rendszerezzük az iratokat, adjuk fel a postai küldeményeket, fogadjuk az érkező vendégeket vagy vezessünk le egy állásinterjút.

  Ha ezek alapján szüksége lenne virtuális asszisztens szolgáltatásra, ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén vagy kérjen ajánlatot az erre rendszeresített ajánlatkérő felületen. Ha érdeklődik szolgáltatásaink iránt, akkor kattintson szolgáltatásaink menüpontra.